Favorit recept! Godaste Indiska grytan med naan bröd – Love it!

Älskar indisk mat och denna rätt är fantastiskt god med eller utan bröd till:-)
Den brukar vara min ”livräddningsrätt” när jag ska ha gäster och har dåligt med tid.Jag har även gjort storkok på den när vi hade indisk fest med 25 gäster:-)
Grytan  kan med fördel tillagas dagen innan och värmas på när gästerna kommer. Bröden funkar också att värmas på men är godast samma dag.

Vivi:s Chicken Masala

3-4 personer

Ingredienser

1/2 kg kycklingfilé i strimlor
1 hackad röd chili (med kärnor ger det mer hetta) eller 1 krm Superstark Soja chilisås (finns i asiatiska butiker)
1 hackade vitlöksklyfta
1/2 knippa salladslök
1/2 gul paprika i strimlor
1/2 röd paprika i strimlor
3 tsk garam masala
1/2 tsk gurkmeja
1 1/2 dl hackad färsk koriander
1 msk hackad färsk ingefära
2,5 dl grädde, (40%)
1 dl matlagnings yoghurt
2msk flytande honung
3,5 msk tomatpuré
Ev. salt

Beskrivning

Bryn kycklingfiléstrimlorna i smör. Tillsätt den hackade chilin, den strimlade salladslöken, hackad vitlök och den strimlad paprikan.
Krydda med garam masala och resten av ingridienserna utan grädden och tomatpurén och blanda ordentligt .
Häll därefter i grädden och tomatpurén. Smaka eventuellt av med salt.

Servera med ris och naan bröd

Indiska Naan bröd m cocos

 För: 4 personer

Naanbröd är ett platt indiskt bröd. Naanbröd är gott att skopa upp mustig indisk gryta med. Detta söta receptet med cocos är väldigt gott till stark indisk mat. Överblivna naanbröd kan frysas och sedan värmas nästa middag.

Ingredienser

1/2 pkt torrjäst eller ett paket vanlig jäst, 50 gram
1,5 dl vatten, fingervarmt
4,5 dl vetemjöl
1 dl cocos
2 msk hackade russin
1/2 tsk salt
1 msk olja
4 msk honung eller socker
1 ägg

Pensla på bröden innan de åker in i ugnen:
ca25 gr smör
ca1/2 dl cocos
ca2 msk honung

Beskrivning

Blanda torrjäst med fingervarmt vatten i en bunke. Rör om. Använder du färsk jäst så smular du ner den i bunken och rör ut i fingervarmt vatten.

Tillsätt nästan allt mjöl, salt, olja, honung eller socker och knåda ihop till en mjuk och smidig deg. Tillsätt ev. lite extra mjöl mot slutet så degen släpper från kanterna.

Låt degen till naanbröden jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter till en timme).

Stjälp upp degen till naanbröden på bakbord och dela till 4 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle.

Sätt på ugnen på 250 grader.

Kavla eller platta ut bullarna till 3-4 mm tjocka tjocka rundlar ca 15-20 cm i diameter.

Fördela dem på bakplåtspapper (3-4 på varje papper). Pensla på brödet. Värm bakplåtar och för över dem med hjälp av bakplåtspappret och grädda naanbröden i 5-8 minuter i mitten av ugnen.

Istället för cocos så kan du ha i lite pressad vitlök i smöret. Då blir det vitlöksnaanbröd. Vidare kan man strö över rostade sesamfrön över naanbröden samt hackade örter som persilja.

Älskar man stark mat så är denna sojachilisås perfekt till allt. Använder den alltid ist för vanlig chilli. Superstark:))
Bild

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *