Formeln bakom flow – Vad är flow och hur hamnar man i det? Skapa rätt förutsättningar – 10 tips

Formeln bakom flow är att varken göra det som är för enkelt eller för svårt, och att fokusera på något som ger oss något tillbaka. Flow är en intensivt tillfredställande upplevelse som inte inträffar framför tv:n. Investeringen du själv måste göra är att anstränga dig och skapa rätt förutsättningar.

Vilken aktivitet som skapar flow är olika för alla, det uppstår när man utövar en aktivitet eller uppgift som man själv går igång på. När man hamnar i flow så är man i “zonen” och kan utan ansträngning prestera över sin förmåga och även fast man är på gränsen för vad man kan så upplever man att allt går av sig självt och att man automatiskt gör rätt saker. Flow är länkat till ett optimalt presterande men utan att man upplever en mental ansträngning.

När vi är i flow så infinner sig ett lugn eftersom vi inte tvivlar på att det vi fokuserar på kommer att gå vägen. Vår inre övertygelse är så stark att vi inte ens ifrågasätter utkomsten av det hela utan vi bara fokuserar. När du är helt fokuserad på något så springer tiden i väg, du hör inte omgivningen och du glömmer bort att äta. Aktiviteten och medvetandet blir ett och man uppfattar sig inte som separerad från det man gör. Uppmärksamheten ökar, självmedvetenheten upphör och man upplever en känsla av kontroll. Man blir även mer motiverad och produktiv

När man befinner sig i flow så är själva uppgiften belöningen vilket skapar ett välbefinnande som gör att belöningen utifrån tappar fokus. Man gör det helt enkelt för sakens skull, eller för att man inte kan låt bli.

Försvårande faktor:

I dagens samhälle blir vi hela tiden avbrutna i våra uppgifter, eller så är vi alltför uppmärksamma på en massa yttre stimuli vilket gör att vi inte hinner hamnar i flow.

Faktorer som spelar in för att hamna i flow:

1. Själva svårighetsgraden är nyckeln då det krävs att vi presterar på topp, men vi får samtidigt inte oroa oss för att vi inte ska klara uppgiften, inte heller uppfatta att den är för enkel. Vi hamnar alltså i flow om en uppgift känns svår, men inte är för svår. Uppgiften får inte heller vara för lätt eftersom det då leder till tristess. Det måste finnas en perfekt balans mellan förmåga och utmaning.
2. Du måste göra något aktivt, vi hamnar inte i flow genom att iakttaga eller vara passiva.
3. Ha ett tydligt mål så att du får ett fokus och se till att det ges en omedelbar feedback så att du vet om det går bra eller dåligt så att du omgående kan justera och korrigera. När man väl är inne sitt flow så motiveras uppgiften av sig själv
4. För att hamna i flow så måste du komma underfund med vad du är bra på då det är inom det området som du kan finna ditt flow.
5. Man måste ge uppgiften sin odelade uppmärksamhet så att man blir så djupt fokuserad ­att man ”förlorar” sig i uppgiften och går bortanför sig själv.
6. Du behöver uppleva att det du gör är något som du behärskar.
7. Man ska inte låta tankar på framtida belöningar störa.
8. Man måste lämna sin comfortzon utan att för den skull uppleva oro eller prestationsångest.
9. Ge dig hän, låt dig absorberas av uppgiften, släpp självkritiken och värderandet.
10. Man bör även fokusera på att minska sin självmedvetandet. Fokusera mer på upplevelsen och hur det känns än på situationen och hur omgivningen uppfattar eller känner.

Vi kan omöjligt hamna i flow när vi har tankarna på annat håll eftersom vi då distraheras. All energi och fokus måste läggas på det vi gör just nu. Därför är svårighetsgraden extremt viktig eftersom uppgiften måste kräva hela vårt fokus för att vi ska kunna ignorera alla störningar. Är det för enkelt så vandrar tankarna i väg på annat och är det för svårt så leder det till oro, stress och frustration vilket stör vårt fokus.

 

Lycka till i din strävan efter att uppnå den underbara känslan av flow

Kram och Namaste Vivi

2 thoughts on “Formeln bakom flow – Vad är flow och hur hamnar man i det? Skapa rätt förutsättningar – 10 tips

  1. När jag har tillräcklig energi för min kreativitet, skapande, hamnar jag snabbt i ett flowtillstånd, där inga begränsningar finns utan mitt skapande ”lever sitt fullkomliga egna liv” o det är o känns som att allt är möjligt…jag behöver inte ”tänka” fram nästa steg utan det kommer som av sig själv…
    En helt fantastisk känsla o upplevelse.
    Kram o Namasté 💜🙏 ( Jag skulle vara mycket tacksam över att få ”bolla” lite med Dig eller någon vad gäller min långsamt pågående mediala utveckling. Är sedan födseln sensitiv o högkänslig på gott o ont, jag förstår nu att jag alltid haft o har kontakt med guider o änglar o jag behöver ”verktyg” att hantera min sensitivitet…Kram igen 💜🦋👼🏼🙏

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *