Gjort indiska paneer- typ som Halloumi

Har gjort indiska paneer. Jätte enkelt! De smakar lite som Halloumi. Man kan steka och grilla den, precis som med Halloumi. Coolt att kunna göra själv.

Det var förvånade lätt och smidigt att göra .

Av 2liter mjölk blir det ca 250gr paneer

Steg 1 – koka mjölk
Bild

Steg 2 – här har allt vatten pressats ut
Bild

Steg 3 – här har den legat på till plattning i ca 2,5 tim. Nu in i kylen i ngn timme innan den läggs i marinad i ca 1 dygn.

Bild

1 dygn senare…klart! Kom på att jag skulle fota först när det bara var en kvar så det gick åt fort. Mums! 🙂
Bild
RECEPT!

Paneer (indisk färskost)

4 personer

Ger ca 250g fast ost.

Ingredienser

2 l mjölk 3%
2-3 msk vitvinsvinäger

Beskrivning

Koka upp mjölken (rör om så det inte bränner vid) och ta av från värmen. När mjölken nått kokpunkt tillsätt vinäger en msk åt gången. Normalt räcker två msk, men om man har fel temp. så räddar den tredje matskeden en.

Mjölken spricker ganska omedelbart, rör om försiktigt. Om du gjort allt perfekt har du klumpar i Keso-storlek. Är de mindre var det nog för svalt/annat fel, därav den 3:e msk vinäger. Det kommer att bli bra hursom.

Häll massan i silduk, pressa ut vätskan rätt omgående. *VARNING* varmt.
(Jag använde ett durkslag ist som jag lade hushållspapper i, funkade jätte bra)
Ta upp klumpen som blir kvar och slå om en köksduk, lägg på skärbräda, lägg ytterligare skärbräda ovanpå.
Fyll en 5l kastrull med vatten och ställ ovanpå (försiktigt till en början så ostmassan inte spräcks helt).

Låt pressa ca 2.5-3 timmar, kontrollera ytan på vattnet i grytan om du inte vill ha en sned/ojämn ost. Justera grytan så att vattennivån är jämn efter hand.

Lägg osten i plastpåse i kylen så den får vila och bli kall, någon timme minst.

Marinad:
12
msk vatten
5tsk salt (vill man inte ha det så salt så kan man minska på saltet)

Låt stå i ca 1 dygn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *