Vår karma värderar inte gott eller ont. Däremot så är karman vår visa läromästare…

Karma slår inte tillbaka och är inget straff eftersom det inte värderar. Karma står för lagen om orsak och konsekvens och är ett resultat på något som tidigare orsakats.

Det som vi kan uppfatta som orättvist eller rättvist är alltid en konsekvens på något, det kan vara ett agerande sprunget ur rädsla, aggression, okunskap, dåraktighet, ilska, dumhet, naivitet, glädje, kärlek eller så är det rätt och slätt en genetisk förutsättning.

Allt vi skapar lagras i vårt högre själsmedvetande och utifrån det så skapas inte bara fortsättningen på detta livet utan också våra kommande existenser oavsett om de tar plats på jorden eller någon annanstans.

Karmans konsekvens är på gott och ont och vi får alla möta våra egna konsekvenser. Vi ska inte låta oss luras och tro att vi aldrig gör, säger eller tänker på ett sätt som skapar negativa konsekvenser för oss själva. Det är därför medvetenhet och rannsakan är så viktig inom buddismen. Det handlar om att vara sann, insiktsfull, ödmjuk och att ta ansvar för oss och vad vi skapar i vårt och andras liv.

Vi är alla ett hoppkok av vad vi håller på med och vi lever hela tiden i resultatet av vad som tidigare har skapats. Det är konsekvenserna som är vårt liv här och nu. Utifrån dem skapar vi sedan nya. Man kan ju då tänka sig hur eländigt det måste bli när man gör något som inte är gynnsamt för sig själv och sedan fortsätter utifrån den konsekvensen att skapa nya…gång på gång. Då accelererar den negativa karman för att tillslut mer eller mindre dominera situationen eller livet.

Så karma är faktiskt ett fantastiskt verktyg för att jobba med sig själv. Karma är en oerhört vis lärare som visar oss om vi har gått rätt eller fel inom något. Se på dina resultat i livet, är du inte nöjd med dem så behöver du söka upp själva ursprunget och göra om och göra rätt. Ibland behöver vi stanna upp och gå tillbaka till källan och se vad det var som egentligen hände och rätta till det, och ibland kan vi ändra vår inställning här och nu genom rannsakan och insikt och på så sätt skapa bättre förutsättningar framåt. När du ser din delaktighet i det som sker i ditt liv så har du funnit ett kraftfullt verktyg till förändring. För det är endast den delen av historien du kan ändra.

Som jag skrev i början så finns det inget värderande utifrån rätt och fel eller rättvisa och orättvisa. Vi får helt enkelt det livet som är en konsekvens av våra tidigare. Där vi befinner oss nu är en följd av vad vi tidigare gjort eller valt. Vi är här för att göra det bästa av de resurserna och möjligheterna vi fått oss tilldelade, oavsett om de är små, stora, jobbiga eller lätta. När vi tillfullo förstår det så kan vi släppa kampen och fastna i tankar om orättvisa och inse att det inte går att jämföra liv med varandra. Vi har helt enkelt inte tillgång till den översikten om var och ens karma från den nivån vi befinner oss på nu. Vårt själsmedvetande förstår men vårt jag som lever instängd i en fysisk kropp ser inte långt utanför den.
Kram och Namaste Vivi

 

Köp Vivis bok här!
•adlibris.se
•bokus.se
•cdon.se

1

 

4 thoughts on “Vår karma värderar inte gott eller ont. Däremot så är karman vår visa läromästare…

 1. Ja du är klok som en uggla du Vivi! Älskar läsa dina sanningar som når mig ända in i hjärteroten.

 2. Hej jag funderar lite på just detta du tar upp här ang karma .
  Jag fick en hjärnblödning för ganska exakt 1 år sedan och då hade jag precis halvåret innan kommit ut ur en depression o bearbetat tunga saker för mej.
  Det tog 1,5 år av arbete på insidan, och jag hade en vacker plan som jag under ca halvåret närmade mej .
  Så mycket positiv förändring som jag befann mej i , sökte o kom in på en utbildning 50%och hade ordnat med jobb de andra 50% .Skulle börja till höstterminen i aug och va så glad att jag nu va på rätt väg .
  som va bra för mej,
  Avslutade samtalsterapin i juni och fick en stroke i slutet av juli.
  Blev halvsides förlamad o livet tvärstannade .
  Medfött missbildat kärl orsakade plötsligt Brustet blodkärl i huvudet o akut opererad , inneliggande i 3 mån på sluten hjärnrehab , för att senare fortsätta rehabaträning på hemmaplan med hjälp av sjukgymnaster o terapefter
  Kan idag gå hjälpligt mkt korta sträckor m stavar , men är förlamad helt från knä o neråt.
  Spacicitet i hela höger ben vilket är ett väldigt besvärligt tillstånd .och känsel bortfall mer eller mindre hela höger sida
  Nu ställer jag mej frågan,om detta va ett resultat av dåliga för mej val jag gjort ? Om jag ska ta det som en grov tillrättavisning ifrån livet självt eller om det helt va så att det ingår i min livsplan ?
  Och är helt oberoende andra aspekter .
  Jag vet att jag va otroligt Redo att ta nästa steg , för jag va klar för det , men denna utmaning är stor , och förändrade allt på en liten stund.
  Tankar om detta mottages gärna

  1. Hej! Nej, som jag skriver så kan även karma visa sig genom våra gener. Något har troligtvis hänt i ett tidigare liv som har gett denna konsekven, eller så har du valt att gå den vägen för att det finns något du ska lära dig ur ett andligt perspektiv, antingen för att applicera det i detta liv eller kommande. Vår själ söker utveckling för att växa och få större förståelse. Som jag skriver så är det inget straff. En del kan få stroke som en konsekvens av stress tex. KRAM VIVI

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *