Idag så fattade jag ett beslut. Testa en cancer-förebyggande behandling…..eller inte.

I dag så gick jag på en sån där tutt-scannings-kontroll ajajaj…inte skönt att lägga tuttarna i press, iskallt var det dessutom. Inom 2 veckor så får jag veta om jag har bröstcancer, märklig känsla på något sätt att ställas inför en fakta även om inget talar för det.

I och med att jag blev kallad till Sös så fick jag även en förfrågan om att delta i en forskningsstudie gällande ett preparat som ska kunna förebygga bröstcancer. Konstig grej att få ta ställning till, det får det att snurra till några extra varv i huvudet. Oftast så är vi ju mer eller mindre offer för omständigheterna känns det som även om man naturligtvis kan påverka till viss del (enligt WHO kan sunda levnadsvanor förebygga 30 procent av all cancer). I det här fallet kunde jag få en möjlighet att påverka en cancer som skulle utvecklas…eller inte. Ja, vad vet man? Ska man leva i en tro på att man ska bli sjuk eller frisk är en intressant tanke, jag vet vad attraktionslagen säger…

Jag skulle under studien i 6 mån få ta Tamoxifen, det tas idag av kvinnor som ska undvika återfall i bröstcancer och av de som är en stark riskgrupp, ett alternativ för den sistnämnda gruppen är att i stället operera bort brösten.

Man skulle få ta lägre dos än de som haft cancer, och vissa skulle få placebo.

Både min farmor och faster har haft bröstcancer och om det är ärftlig eller inte vet jag ej, men jag har funderat på att kanske kolla upp den biten. Men livet kommer ju lätt emellan när engagemanget inte riktigt finns där så det har fallit mellan stolarna. men nu aktualiserades frågan för mig igen. Var detta en möjlighet?

Till naturen så skyr jag piller och läkemedel överlag, det blir ngn ipren om året på sin höjd. Jag har inte gått till doktorn sedan 90-talet och jag blir sällan sjuk och om jag blir det och människor säger till mig att skaffa sulfa (är allergisk mot penecillin) så fnyser jag bara. Min kropps immunförsvar ska verkligen få jobba och hålla sig starkt när chansen dyker upp, jag tror det är jätte viktigt. Jag propagerade även starkt mot flunsa-vaxinet när det kom då många ännu inte fått upp ögonen för att allt har konsekvenser och att man alltid måste ta det i beaktande innan man fattar ett beslut. Min snudd på noja mot mediciner har jag haft hela livet och den uppstod av jag såg alla mediciner som stoppades i min psykiskt sjuka mamma och alla de biverkningarna hon fick.

Men nu fick jag detta valet. Det känns helt absurd att få ett sådant val men jag bestämde mig för att ta en ordentlig funderare på några timmar, för och emot. För skulle jag få bröstcancer med kanske dödlig utgång en dag så måste jag kunna leva med mitt val utan att känna ånger.

Biverkningar som kan uppstå av Tamoxifen som jag fick i infon:

Vallningar, svettningar och sköra slemhinnor

När jag forskade vidare själv så fann jag även…

(har inte tagit med alla biverkningar. Kolla Fass om du är intresserad)

Sällsynta biverkningar kan förekomma hos upp till 1 av 1 000 användare

Svullnad av äggstockarna, livmodercancer, äggstockscystor, polyper i slidan, leverinflammation, levercellskada, leversvikt, levercelldöd, Synnervssjukdom och synnervsinflammation (som i fåtal fall lett till blindhet), endometrios som kan ge smärta i magen och menstruationsliknande blödning. Hud- och slemhinneförändringar (ibland allvarliga).

Så hur gjorde jag nu då?

Mitt svar blev ett rungande NEJ, och jag har integrerat det med mig, den jag är, vad jag står för och vad jag tror på…oavsett vad som händer i framtiden. Jag vill inte ta cancerpreparat mot en sorts cancer och i stället kanske framkalla en annan…som jag kanske har en större förutsättning att få. Jag fortsätter i stället att fokusera på att försöka leva och äta på ett sätt som främjar min hälsa.

Jag vill inte sätta i gång några processer överhuvudtaget i min kropp som min kropp inte själv gör naturligt. 

Jag vänder mig endast till den traditionella sjukvården när den alternativa inte kan hjälpa mig. Tills dess får de allt vänta och fundera över om det verkligen är den rätta vägen de går när det gäller förebyggande??? För mig är det inte det i alla fall.

Var och en måste lyssna på sig själv…

Kram och namaste Vivi

 

 

13 thoughts on “Idag så fattade jag ett beslut. Testa en cancer-förebyggande behandling…..eller inte.

 1. Helt rätt val! Ofta får de som haft bröstcancer istället livmodercancer just pga denna medicin..

  1. Jag som har en obotlig cancer o redan på 3år opererats 3 gånger o fått cellgift i 2 omgångar o strålning i en omgång. O vet att min cancer kan komma tillbaka när som helst. O undersöks var 3:e månad. Skulle aldrig säga till någon att prova på ett preparat som man redan ger till kvinnor som haft bröst cancer o äter detta i ca 3år efter behandlingens slut
   Jag är med olika grupper om kvinnor o cancer o det är massa biverkningar i dessa mediciner. Så att ta den i förebyggande tillfälle skulle jag aldrig göra. O där gjorde du rätt. Om du går på dom årliga mammografierna o kanske ibland känner själv på dina bröst så är allt lugnt
   Jag tycker du gjorde ett mycket bra beslut // kram

 2. Jag opererades för bröstcancer för tre år sedan och äter Tamoxifen sedan dess. Eftersom min cancer var hormonell ska jag alltså inte tillföra min kropp några hormoner. Och Tamoxifen är ett antihormon. Så hormonspiralen blev jag tvungen att ta bort och med tabletterna har jag försats i klimakteriet. Men jag mår bra och har aldrig känt mig cancersjuk, konstigt nog. Jag lever precis som innan operationen. Enda jobbiga är vallningarna på nätterna. Men om två år behöver jag inte äta dem längre… ?
  I love my boobs so fuck cancer! ???

 3. Hörde din podd ang hur man skall hantera barns eventuella medialitet och förstår därför inte ditt inlägg? I kris är vi alla barn eller så är vi det alltid? Och nu visade du ditt? Men det kan bli problem för andra. Skall veta att jag tyckerdu gör ett kanonjobb och följer och lyssnar gärna? Men detta vadnog inte genomtänkt. Bamsekram Gunilla

  1. Förstår inte vad du menar? Vad pratar du om för kris? Du får nog förklara då jag inte vet vad du hänvisar till? Hur har det med mitt beslut att avstå från att vara med och testa piller att göra?

 4. Bra beslut Vivi. Själv fick jag ta bort mitt Vä öga för ett år sen pga agressiv cancer och då var jag faktiskt i dina trakter på StEriks där dom är specialister på ögonmelanom. Jag tycker du har en sund inställning till det här med hälsa och tog ett bra beslut. trevlig helg önskar jag dig.?

 5. Jag förstår ditt val och ditt tankesätt. Jag skulle inte genomföra denna studien för jag skulle vara rädd för efterverkningarna (som dom inte verkade skylta med eftersom du fick googla)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *