Magi på hög nivå – Gris-gris-talismaner tillhör ett religiöst magiskt system där man använder sig av Kongo-Kosmogrammet. Del 1

En Gris-gris talisman är en amulett som sägs ge beskydd och lycka.

Detta är del 1 – Fortsättning följer där jag berättar hur man kan skapa egna gris-gris.

Tyvärr så blir Afrikas magiska system ofta avfärdad som svart voodoo. Att arbeta med talismaner,  amuletter och tankens kraft är något som påverkar positivt i våra liv och inom många olika kulturer har man sedan länge använt sig av små tygpåsar som innehåller örter, stenar och andra heliga saker för beskydd och för att dra till sig sådant man önskar.

Den negativa uppfattningen tror jag kommer ur att vi tog hit slavar från Afrika som använde den enda kraften de hade emot slavägarna. Jag skulle säga att karmalagen drabbade dem och då ansåg de att den Afrikanska magin var något negativt.

Det finns så mycket rädsla och fördomar och tv gör inte alltid saken bättre när de sprider rädsla för olika magiska systen.

Det är du som skapar energin du arbetar med, så din intention med ditt magiska arbete bestämmer vad som ska komma ur det.

Historia

Gris-gris används i New Orleans och enligt New Orleans Voodoo Museum så kommer ordet gris från Mande-språkgrupperna lite norr om Benin i det som idag är Senegal och Mali. Gris sägs härstamma från franskan och betyder “grått”, färgen som befinner sig mitt i mellan svart och vitt.

KONGO-KOSMOGRAM

En gris-gris ett religiöst magiskt system som är ganska oförändrat sedan det kom till New Orleans från Afrika med de första slavarna från Senegal och Gambia i början av 1720-talet. Mellan 1726 och 1731 anlände tretton slavfartyg till franska Louisiana och alla utom en kom därifrån. De andra var från Kongo-regionen och Benin.

Gris-grisen härstammar från Ghana och associerad med islamiska traditioner och ursprungligen så var gris-grisen utsmyckad med islamisk skrifter som användes för att avvärja onda andar (ond djinn) eller otur. Dock användes de lika mycket av icke-troende som troende. Några av de afrikaner som sedan kom till Louisiana var muslimer och deras religiösa ledare lärde barnen att tillverka gris-gris.

Även i nutid så kan man finna amuletter som tillverkats av en Marabout (muslim religiös ledare och lärare).

Afrikanerna från Kongo tog även med sig sina andliga och magiska symboler och skrivsystem. Med tiden så minskade antalet marabouts och det arabiska skrivsystemet försvann i New Orleans och blev överlappad av den europeiska magin och deras magiska alfabeten.

Gris-grisen bärs vanligen i ett läderband runt halsen, midjan, huvudet, armen eller runt en fot, allt beroende på dess syfte.

Voodoo

När gris-gris kom så sågs den som svart Voodoo. I Haiti anses den vara en positiv amulett som de använder i sin religion. I Cajun-samhällen i Louisiana anses dock gris-grisen vara en symbol för svart magi och olycka. Trots den negativa uppfattningen så har Gris-Gris-läkare arbetat i de kreolska samhällena i flera århundraden och ses som något positivt.

Gris-gris används också inom Neo-Hoodoo som har sitt ursprung i Voodoo. I det sammanhanget så representerar gris-grisen självet. Självet en form av arketyp som är överordnad personligheten. Det är ett maktcentrum och omsluter både det medvetna och det omedvetna.

Kram och namaste Vivi

KONGO-KOSMOGRAM

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *