Den gudomliga modergudinnan – Moder Jord

Då jag är djupt involverad i en naturreligion så lägger jag stor tonvikt vid Moder Jord som är allt på jordens uppkomst och den som när oss. Hon finns precis under våra fötter och bistår oss på vår vandringsfärd samtidigt som hon omsluter oss med sin moderskärlek. Det finns i henne så mycket kraft som leder både till födelse, död och återfödelse, processer som man kan använda sig av när man arbetar med transformationer i sitt magiska arbete

Moder Jord/modersgudinnan är en natur- och fruktbarhetsgudinna och inom den grekisk mytologi kallas hon Gaia, Moder Jord och är barn till Chaos, världsalltet. Inom den romerska mytologin kallas hon Tellus (Tellus Mater eller Terra Mater).

Modergudinnan tillbads redan för mer än 20 000 år sedan och sågs som den högsta kraften då kvinnokroppen dyrkades som helig. Hon är arkeologiskt sett den första kända gestalten i den religiösa gudavärlden.

Hon var från början en stark symbol för livet och döden då de två stora faserna födelsen och döden passerade genom det kvinnliga – skötet och moder jord. Långt senare kom de manliga gudarna. Grottor och håligheter ansågs vara heliga och man återskapade skötet och livmodern när man utformade sina gravar eftersom man åter skulle träda in i moder jord ”av jord är du kommen till jord ska du åter varda”.

Att kvinnokroppen verkligen ansågs vara helig förstår man när man ser gamla gravar och tempel på t.ex. Malta men även längs den västeuropeiska kusten.

Kram och namaste Vivi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *