Hekate – Dödsrikets gudinna som associerad med den andliga världen, spöken, de bortgångna, magi, häxkonst och häxor

Inom häx- och gudinnekulturen så är Hekate en mycket dyrkad gudinna. Jag har själv henne i min naturmagiska arbete sedan 2002 då hon kom till mig för samarbete. När man verkar som häxa så har man ofta en personlig gudinna och i många fall även en gud.

Hekate är både en mångudinna och dödsrikets gudinna och hon är nära associerad med den andliga världen genom spöken, de bortgångna, magi och häxkonst. Hon förknippas med natten, månen och vägkorsningar och hon är beskyddare över de som befinner sig på gränsen mellan liv och död såsom barnmorskor, helare, häxor och prästinnor.

Hon är en av de riktigt gamla gudarna i den grekiska mytologin och hennes namn betyder “arbetare långt ifrån” från grekiska ordet hekatos. Hon är dotter till titanerna Perses och Asteria (“den strålande”) från vilka hon ärvde sin makt över himlen, jorden och haven.

Hekate dyrkas som överflödets gudinna och det sägs att hon är generös mot de som erkänner henne. Hon kan även skänka välstånd till de hushåll som vördar henne. Man kan även placera statyer av henne vid ingången till sitt hem för beskydd mot onda krafter eller andar.

Hekate hjälpte gudinnan Demeter när hon letade efter sin dotter Persephone som blev bortförd av Hades, underjordens gud. När de fann henne så beslutades det att Persephone skulle spendera en tredjedel av varje år i underjorden och att Hecate skulle bli Persephones följeslagare till och från underjorden varje år.

Hekate avbildas ofta som en kvinna med tvillingfacklor eller en nyckel och med tre ansikten som tittar åt olika håll då hon övervakar livets vägkorsningar.

Kram, namasté och Blessed Be!
Vivi

9 thoughts on “Hekate – Dödsrikets gudinna som associerad med den andliga världen, spöken, de bortgångna, magi, häxkonst och häxor

 1. Persephone dök upp i mitt huvud i dag, när jag jobbade, vad står hon för och vad vill hon när hon dyker upp?

 2. Blev nyfiken på hur man plötsligt en morgon vaknar upp och känner att man får beskydd, från mörkret, underjordens härskare. Som att ett avtal är underskrivet i och med att jag bad om hjälp att hantera det som skrämmer mig. Sedan länge varit säker på att jag sett varelser som är intresserade av mig, de dras till mig. De skrämmer mig och vill mig ont.
  Vid fullmånen nu i slutet på januari hade ja ett möte med en man som beskriver sig som shaman och de mörka riket har honom i sin makt.
  Den natten älskade vi i flera timmar och sen länge haft en viss attraktion och nu föll vi i armarna på varann.

  Det var två dagar efter som jag fick till mig att jag skyddas av elementen och att jag måste ju på något sätt offra något för beskydd och hjälp. Det första var känsla av barn. Jag kan inte bli gravid men idag slog det mig att det kan vara “barnet i mig”?

  Upptäckt att människor ser på mig med en slags åtråvärd blick. Inte upplevt detta tidigare.
  Varför får jag denna information till mig?

  1. Jag får känslan av att du kanske inte är helt i balans och då ska man undvika att utveckla sig i det andliga och mediala. Försök sluta fokusera på det mörka och vänd dig till det ljusa ist. kram vivi

 3. Hej fina Vivvi ❤🙏 Hekate kom fram idag när jag kanalisera. Det är så häftigt hur mycket som öppnar upp för mig nu i min Andliga utveckling ❤🙏 så tacksam. Sänder all kärlek till oss alla ❤ Lev i ljuset

 4. Hej och tack för alla superba tips & hjälp på din hemsida, jag undrar över de 2 bilderna ovan, är de från någon kortlek o.dyl. Blev helt förälskad.=)En av mina, jag faschineras av

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *