Nu vid höstdagsjämningen infaller den magiska häxsabbaten Mabon. Det är nu vi får skörda det vi tidigare sått.

Mabon 20-23 September

Höstdagsjämning

Vid Mabon firas den andra skörden. Den ses även som Vinskörden och Avalons fest och är en slags ”Thanksgiving”för häxor och gudinnor!

Mabon är en skördehögtid men inte med samma starka anknytning till solen som
sabbaten Lughnasadh som ligger i augusti har, Stämningen är nu högtidligare och allvarligare.

Det är en tid som starkt präglas av den andra skörden, mysterier, jämlikhet och balans. Nu går även solen in i stjärntecknet vågen som symboliseras just av balans och jämvikt.

Mabon är ett namnet på en gammal waleisk Gud.

I den brittisk keltiska mytologin var Modron moder till Mabon. Ordet Modron kommer troligtvis från den galliska modersgudinnan Matrona som betyder “stor moder”.

Fullbordandets tid

På Mabon är dag och natt lika långa och i perfekt balans vilket gör att man bjuder in det förestående mörkret och tackar den avtagande solen för årets skörd. Mörkret börjar nu växa och det är dags för fullbordandet, det är slutet på skörden och man förbereder sig inför vintern. Det är tid att samla in nötter, rötter, svamp och andra gåvor från naturen. Även äpplet är en stark symbol vid denna tid. Man tackar nu för sitt överflöd genom att ge tillbaka till naturen i form av cider, vin, örter eller annat som passar årstiden.

Detta är en tid av överflöd och skörd vilket innebär att vi även får skörda allt det vi under året sått i vårt liv. Om du sår med eftertänksamhet, klokhet och med det bästa för alla och envar i dina tankar under året så är det nu som utdelningen kommer. Det kan vara både på gott och ont beroende på hur du hanterat ditt år och mött dina utmaningar.

Det är även en tid för att reflektera över året som passerat och se vilka grödor, projekt eller drömmar som inte gav frukt.

Förr i tiden så betalade arrendatorerna sina skulder till markägarna vid denna tid.
Både vår- och höstdagsjämning handlar nämligen om balans, men nu handlar det om att
balansen återupprättas – allting ordnas upp. Man uttrycker tacksamhet, kompletterar, avslutar projekt och hedrar balansen.

I årshjulet så är Mabon en tid för vila och firande.

Efter det hårda arbetet med att samla in grödorna så går man i vila. En del markerar denna fas genom att njuta av överflödiga fester med säsongsbetonade livsmedel.

Fira Mabon:

FÄRG: Orange, gul, gulbrun, rödbrun, brons, jordfärger och guld.

SYMBOLER: Äpplen, vinranka, vinet och kransar.

PÅ ALTARET/ DEKORATION: Höstlöv, majs, ekollon, rotsaker, spannmål, äpplen, päron, hagtorn, rönnbär, torkade frön, kottar och kastanjer, trädgårdsverktyg, korgar.

RÖKELSE: Äpple, patchouli, salvia, myrra och benzoin.
MAT: Svamp, rotfrukter, lök, succini, bönor, tomater, gryta, plommon, druvor, sylt,
mjöd, vin, cider, marmelad, spannmål, bröd, sena sommargrönsaker och paj.

BESVÄRJELSER / RITUALER:

Sådant vi vill förminska så att det försvinner helt till vintersolståndet (känslor, svartsjuka, stress, neg. känslor).

Besvärjelser för att gå in i sig själv.
Gå ut och sprida fågelfrön till de vilda fåglarna så att de bringar lycka till mig över vinter.

Besvärjelser för skydd, välstånd, säkerhet, självförtroende, harmoni och balans.

Att göra vid denna tid:
 • Tänd ett orange eller gult ljus
 • Stöpa ljus.
 • Konservera.
 • Sy varma kläder
 • Tacka för överflödet du har i ditt liv.
 • Be om att du och din skörd blir välsignad av moder jord.
 • Gör äpple magi – Skär ett äpple horisontellt för att se det dolda pentagramet inuti. Se dig sen omkring och registrera andra femkantiga former som finns runt dig.
  De fem riktningarna i äpplet representerar elementen jord, luft, eld, vatten och anden högst upp, och då även öst, syd, väst, nord och det inre. Cirkeln runt ett pentagram representerar livets och naturens eviga cykel och helhet.
  Pentagramet ses som en hednisk symbol och används vid ritualer som jordens element. Den har även länge setts som ett skydd för oss och vårt hem mot ont och då bär man det som en amulett eller hänger det i husets öppningar.
  Så man kan säga att ett pentagram har en tredubbel funktion: Som en hednisk symbol, vid rituellt arbete och för beskydd
 • Lyssna på stämningsfull musik för att gå ner i varv och komma till ro tillsammans med naturen som går i vila.
 • Meditera över balansen. Speciellt om du känner dig utsatt för stress, drama eller har mycket omkring dig. Reflektera över hur du hanterar det och dina och andra människors känslor. Hur lätt kan din sinnesfrid bli störd. Överväg förändringar som du behöver göra gällande t.ex. sömnen, kosten, din kommunikation, stressen, hälsan och hur du ska hantera relationer som du inte mår bra av.
 • Be för fred, stabilitet och en värld i balans.
 • Ha en tacksamhetsfest med så mycket frukt och grönt som är lokalt odlat om du kan.
 • Ta en promenad och samla in så mycket av naturens vilda överflöd som du önskar, samtidigt som du lämnar kvar så att det räcker till andra inklusive naturens andar. Minns att själva frukten är bäraren av det värdefulla utsädet.
 • Rensa och slutför.
 • Förbered digför vila!
 • Så växtlökar. Nu är en utmärkt tid att plantera barrotade träd vårens alla lökar. Läs gärna på trädgårdssidor om vilka växter som passar att planera på hösten.

På måndag ska jag fira med min egna häxcoven och nästa fredag med en massa kvinnliga vänner. Jag känner mig tacksam.

Blessed Be!

Vivi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *