Vid midsommarsolståndet firas häxsabbaten Litha – Älvor, jordandar och feer är enligt tradition extra aktiva nu.

LITHA infaller på sommarsolståndet mellan den 20-23 Juni – Midsommar

Vid sommarsolståndet så firas häxsabbaten Litha som från början är en eldfest där elden symboliserade den brinnande solen.

Man tände då eldar för att hedra solen som vid denna tid hade nått sin högsta punkt. Dag och natt blir nu lika långa och mörkret börjar sakta återvända. Växtligheten når sin höjdpunkt och moder jord ger oss ett överflöd av fruktbarhet vilket skapar en tid av glädje, fest, expansion och firande av prestationer.

Saxerna

Man tror idag att det var saxerna som började med denna eldtradition som vi nordbor gärna firar genom att välkomna ljuset och värmen. De tände eldar som helst skulle bestå av ek och aromiska örter på kullar och heliga platser. Man dansade runt brasorna och hoppade över dem för att fylla sig med kraft eller för att bränna bort det som man inte längre behövde.

Midsommarstången och sju blommor

I Sverige så firar vi denna tid med dans runt midsommarstången. Denna stång (som symboliserar en erigerad fallos) förs enligt tradition ner i Moder Jord (slidan) för att befruktajorden. Denna midsommarstång (majstång) hör från början hemma vid den keltiska högtiden Beltane (1maj) då naturen ska sättas i blom.

Litha är precis som Samhain (Alla Helgons afton) en tid för spådom då slöjan mellan världarna är som tunnast. Det är därför ingen slump att man på Midsommarnatten ska göra ritualen “att plocka sju blommor” för att sedan drömma och locka till sig sin kommande man.

Eken som dörröppnare

Eken har en stark ställning vid Litha och representerar styrka, kraft, mod och uthållighet. Ek (Duir) betyder “dörröppning” på Keltiska. Eken representerar att vi nu går in i en ny tid på året.

Naturväsen

Älvor, jordandar och feer är enligt tradition extra aktiva vid Litha och om man hittar ett druidägg så ska man spara det så får man extra tur, insikt och synskhet. Ett druidägg är orm som rullat ihop sig kvällen före Lithaafton och blivit en rund sten.

Blessed Be! Vivi 

 

2 thoughts on “Vid midsommarsolståndet firas häxsabbaten Litha – Älvor, jordandar och feer är enligt tradition extra aktiva nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *